Translate

17 Ekim 2007 Çarşamba

* TEBRİKLER KONYA


Tahmine değil bilgiye dayalı bir söyleşi insana güven verir. Acaba, sorusunun muhatabı olmaktan uzak durmanın en kolay yolu bildiğiniz kadar konuşmak, bildiğiniz kadar paylaşmaktır. Paylaşacağınız konu toplumu ve toplumun haklarını yakından ilgilendiriyorsa bu sizin için bir zorunluluktur, aynı zamanda. Öyleyse dağarcımızdaki kesin bilgileri çerçevemizin içine alalım.

Genel seçimlerde milletvekili adaylarına ilişkin kesin listeler açıklandığında Ak Parti Konya milletvekili adayı Av.Hüsnü Tuna’yı adaylar arasında görmek bizi mutlu etti. Konyalıları şanslı addediyorduk ve hakikat de öyleydi. Zira kendisine temsil yetkisi verilmesi için tercihlerine sunulan bu aday, Anadolu’yu bir öz olarak kabul ettiğimizde, Türkiye’nin tüm vilayetlerini temsil yeterliliği için gerekli nitelikleri haiz ender kişilerdendi. Memleketi Konya dışında bir yerden aday gösterilmiş olsaydı dahi bu garipsenmeyecek bir hal olurdu.

Genelde “Sivil Hayat”ı ve özelde sivil hayat içinde en mağdur kesim olan Müslümanların haklarını savunması ile maruf bir insanın 13 yılına şahitlik edenlerden olmak, hukuk formasyonu ve pratiğini aktarmak adına onun bir mektep gibi çalışan bürosundan mezun onlarca genç avukat içerisinde yer almak, bugün Türkiye’nin birçok vilayetinde bu tedristen geçmiş onlarca insan ile benzer his ve düşünceleri paylaşmak bizi onurlandırıyor. İşte bu mektep ve katılım onun mücadelesine bir devamlılık kazandırırken sözünün kuvvetini de arttırıyor diyebiliriz.

Av.Necati Ceylan’dan devraldığı Hukukçular Derneği Genel Başkanlığı emanetini bugüne dek sürdüren Hüsnü Tuna’yı derneğin ve derneğin amaçlarına gönül verenlerin seslerini yükselttikleri bir zaman diliminde, aynı karede görüyorduk. Meş’um 28 Şubat sürecinde sivil hakları korumak adına yükselen nadir ve ısrarlı seslerden birini oluşturuyordu, onun başkanlığını yürüttüğü Hukukçular Derneği.

1997- 1998’den sonra onu başörtüsü mağduru olan ve fakat haklarını korumada kararlılık gösteren öğrencilerin yanında, üniversite kapılarında ve sonrasında ise ulusal ve ulusalüstü mahkemelerde görmeniz şaşırtıcı olmamalıdır. Hakeza, kıt imkanlar ile yürütülen bir süreçte yurtiçinde ve dışında birçok kişi ve organizasyona ihlal edilen hakları açıklama gayreti de.

3 Kasım 2002 seçimleri Türkiye’de sivil hayatın normale dönme seyrini hızlandırırken Hüsnü Tuna’yı ve Hukukçular Derneği çevresinde hareket eden bir kısım hukukçuyu hızla yürütülen kanunlaştırma faaliyetlerinin, temel kanun değişikliklerinin sivil hayata muhtemel menfi tesirlerini azaltmak için kanun tasarılarını uluslararası sözleşme ve teamüller, anayasal çerçeve ve demokratik toplumun kuralları ekseninde inceler ve dahi bir çok düzeltmeyi Meclis Komisyonlarına sunarken buluyorduk. Tamamen gönüllülük esasına dayanan tüm bu yorucu çalışmalar Türkiye’nin bu geçiş sürecinden en az zararla çıkmasını ve tüm kesimlerin sivil hayata ilişkin taleplerinin azami karşılanacağı bir sosyal durumun temini için yapılıyordu.

Türkiyeli hukukçuları dünyaya açma projesinin bir ayağı olarak yürütülen Uluslararası Müslüman Hukukçular Konferansı ve Uluslararası Hukukçular Birliği’nde (UHUB) de onun izlerini bulmanız mümkündür. Müslüman Dünya’nın problemlerine, kangren olmuş bölgelerine dikkat çekmek, bunları tespit ve ilan etmek de bu cümleden sayılabilir. Bunu temin için Bosna’dan Sudan’a Filistin’den Mısır’a Lübnan’dan Cezayir’e ve daha bir çok bölgeye yapılan seferlerde hazır bulunan Hüsnü Tuna’yı samimi duygularla kucaklayan insanlar bu gün onun milletvekilliği adaylığını tebrik ederken haddizatında onun yanında duran bir ekibi ve onu bugüne ulaştıran temellerin sahibi Konya halkını da tebrik ediyorlar.

İşte bu şahitliğimiz sebebiyle Hüsnü Tuna’nın seçim çalışmalarını bir propaganda faaliyeti olarak değil, bu güne kadar yürünülen yola Meclis çatısı altında devam etme azminin izharı olarak kabul ediyoruz. Tek tek kime, hangi partiye oy vereceğinizin hesabını tutmuyor, bunun kaygısını duymuyoruz. Tercihinizi dilediğinizce belirlemek sizin tartışılmaz hakkınız. Ama biz sizi, hepimizi temsil kabiliyetine sahip sadık bir insanı adaylar arasına almanız sebebiyle tebrik ediyoruz.

Tebrikler Konya!

Hiç yorum yok: